Alla inlägg den 5 mars 2008

Av Tony Johansson - 5 mars 2008 18:17

Ska det hållas en medlemsomröstning eller inte om huruvida (mp) ska stryka kravet på utträde ur EU eller inte? Kring detta råder nu en febril debatt inom Miljöpartiet.


Här följer en uppmaning från undertecknad till partiets kongressombud:


***************************'


En medlemsomröstning om utträdeskravet bör genomföras snarast efter kongressen, förutsatt att det organet godkänner intentionen med en medlemsomröstning. Påbörja den redan i sommar, och räkna rösterna i slutet av augusti.


Varför tycker jag då detta? Anledningarna är flera:


1. Det ökar engagemanget inför EP- valet

Oavsett inställning, så kommer en medlemsomröstning öka engagemanget inför EP- valet. I dag kan jag namnge kanske fem medlemmar som känner sig motiverade i västsverige (om man bortser från ev kandidater) att lägga tid och kraft på valrörelsen till EU- parlamentet. Om vi genom omröstningen bidrar till att sätta EU- frågan på agendan i partiet, så är jag övertygad om att engagemanget kommer öka, vilket gynnar partiet, oavsett resultat i omröstningen, och lär innebära en bättre valrörelse och en förhoppningsvis starkare representation i EU- parlamentet.


2. Vi får ett hum om medlemmarnas inställning

Jag är osäker på hur en medlemsomröstning om utträdeskravet faller ut. Men det kommer ge en fingervisning om hur inställningen i partiet är. Förmodligen är det betydligt jämnare än vad som tidigare kongressomröstningar visat.


3. Vi får en chans att utforma valkampanjen till EP- valet utifrån medlemmarnas inställning

Väger en omröstning mycket jämnt, bör sådant naturligtvis tas hänsyn till vid utformningen av valplattform och annat till EP- valet. Om det är en knapp övervikt för att behålla utträdeskravet kan det ändå vara läge att inte ha utträdet som en portalparagraf. Om det finns en knapp övervikt för att stryka utträdeskravet, bör ändå de aspekter och farhågor som utträdesförespråkarna lyfter fram finnas med som en väsentlig del i materialet.


4. Vi slipper en surdeg

I och med att flera riksförtroendevalda gjort utspel i frågan (både för- och emot), så lär frågan förbli en surdeg så länge vi inte genom en medlemsomröstning visat vart partiet står. Media kommer pressa både utträdesförespråkare och förespråkarna för att slopa utträdeskravet mycket hårt, om partiet inte ger medlemmarna möjlighet att välja väg. En surdeg som förmodligen kommer följa oss med in i valrörelsen 2010, och leda till trovärdighetsproblem. Ger medlemsomröstningen ett resultat att utträdeskravet ska slopas, kommer utträdesförespråkarna ha god tid på sig att formulera bra svar på kniviga frågor. Likadant kommer företrädarna för att utträdeskravet ska slopas att kunna fila på bra svar att klara sig ur situationen, om resultatet av medlemsomröstningen innebär att utträdeskravet ska bli kvar.


5. Vi undviker kollaps

Surdegar och konflikter försvinner inte bara för att man väljer att skjuta på dem (vilket tydligen många förespråkar). Alltför många gånger har man i vårt parti blundat för konflikter, och hoppats att de skulle gå över, och nästan var gång har det resulterat i mycket stora slitningar och påfrestningar. Surdegar och konflikter som man väljer att skjuta framför sig, växer sig i regel större och större, leder till misstro, splittring, sönderfall och i värsta fall en total kollaps. Ett nej till en snabb omröstning innebär tyvärr bara vinster för våra politiska motståndare.


Så lär av tidigare misstag - rösta för en snabbt genomförd medlemsomröstning, när du åker till kongressen som ombud.

Vänliga hälsningar Tony Johansson, Mellerudsbo och aktiv Miljöpartist sedan 1994, som kommer följa kongressen via internet och TV.


Presentation

Omröstning

Vilket humorgäng är roligast av följande?
 Knäpp Upp
 Hasse & Tage
 Nöjesmassakern
 Helt Apropå
 Lorry/Yrrol
 Reuter & Skoog
 Detta har hänt
 Kvarteret Skatan
 Hipp hipp
 Solsidan

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10 11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards