Alla inlägg den 30 september 2008

Av Tony Johansson - 30 september 2008 22:58

Dagens Nyheter med flera rapporterar i dag att Socialdemokraternas mångåriga partisekreterare, Marita Ulvskog, avgår och satsar på att bli socialdemokratiskt dragplåster till EU- parlamentet. Och hon gör det med partiledare Sahlins goda minne.


Att öppet EU- kritiska Ulvskog satsar på EU- parlamentet, samtidigt som Miljöpartiet de Gröna flaggar för att tona ned utträdeskravet till förmån för  en mer saklig kritk mot EU:s brister, borgar för att (mp) och (s) kan innebära islossning mellan de båda partierna i Bryssel. Det har varit allmänt känt att klimatet mellan de två partier som eventuellt tillsammans med (v) önskar regera Sverige efter nästa val, varit på kant med varandra i Europafrågorna i många år. Inte minst märktes detta under Sveriges förra ordförandeskap i EU, där "Chairman Persson" sjöng EU:s lov, samtidigt som vi gröna gick och demonstrerade i centrala Göteborg.


Genom att (s) nu låter en såpass EU- kritisk kraft som Marita Ulvskog få tillgång till en plattform att bedriva seriös kritisk politik på, samtidigt som (mp) tonar ner utträdeskravet (eller rentav slopar det, om jag finge bestämma), så finns det utrymme för en breddad och seriöst kritisk EU- debatt, hos åtminstone fyra av de svenska partierna i EP. Det vore i så fall inte en dag för tidigt...

Av Tony Johansson - 30 september 2008 22:20

Nyheterna från Mars- landaren Phoenix ger oss intressanta upptäckter var dag just nu. Man har inte bara kunnat bevisa att det funnits flytande vatten på vår röda planetgranne i solsystemet, utan också att det snöar.


Snöfallet som hittills upptäckts var för litet för att inte förångas innan det nuddade marken, men man räknar med att detta kan ändras när vintern nu är i antågande till området där Phoenix har sitt tillhåll.


En annan nyhet, när vi ändå är inne på solsystemet, är att Plutos många vänner bland dvärgplaneter, bara växer och växer. Senaste tillskottet är den äggformade himlakroppen EI61 (upptäckt vid årsskiftet 2004/2005), som tillsammans med sina två månar för en mörk tillvaro ungefär 51 astronomiska enheter från Solen. Efter en pressrelease 17/9  är EI61 numera klassad som dvärgplanet, och lystrar till namnet Haumea efter en Hawaiansk gud. Lite synd att "Santa" som var forskarteamets eget arbetsnamn, inte ansågs tillräckligt gudomligt för en planet, men det är ju kul att man börjar söka gudanamn utanför de romerska och grekiska namnen. Vågar vi hoppas på en liten Freja eller Urdi så småningom?


Läs mer om Phoenix upptäckter av väderfenomen på Mars.

Läs mer om dvärgplaneten Haumea.

Presentation

Omröstning

Vilket humorgäng är roligast av följande?
 Knäpp Upp
 Hasse & Tage
 Nöjesmassakern
 Helt Apropå
 Lorry/Yrrol
 Reuter & Skoog
 Detta har hänt
 Kvarteret Skatan
 Hipp hipp
 Solsidan

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27 28
29
30
<<< September 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards