Alla inlägg under juni 2008

Av Tony Johansson - 14 juni 2008 06:07

På tisdag beslutar riksdagen om den så kallade FRA- lagen. En lag som menligt kommer inverka på den personliga integriteten, och därigenom gå emot svensk grundlag.


Säpo skriver att "förslaget innebär en kränkning av enskilds integritet" och rikspolisstyrelsen skriver att "förslagen tyder på en skrämmande brist på förståelse för de krav i fråga om skydd för personlig integritet som följer av regeringsformen och Europakonventionen om skydd för de grundläggande fri- och rättigheterna."


Men Reinfeldt och regeringen vidhåller att det inte finns någon risk, att FRA kommer sköta allt professionellt och att gemene man inte behöver oroa sig.


Samtidigt rapporterar i dag Sveriges Radio om att Datainspektionen fått in flera anmälningar kring FRA:s handhavanden under 1990- talet. De ska ha lagrat uppgifter om fler än 100 personer som på olika sätt haft kontakt med Ryssland. Det gäller personer inom föreningar och företag, bland annat ett företag som sålt datorer. Så regeringens argumentation om professionalism, och att gemene man inte behöver oroa sig, den faller ihop som ett korthus.


Inte ens bland allianspartierna finns det egentligen ett starkt stöd för frågan, men risken är uppenbar att partipiskan kommer vina på tisdag, så att även de borgerliga politiker som annars brukar värna personliga fri- och rättigheter, såsom Ohlsson (fp) och Federley (c) tvingas rösta mot sin övertygelse, eller se till att inte närvara (och därmed sätta riksdagens kvittningssystem i bruk).

Av Tony Johansson - 13 juni 2008 14:05

I det enda land som folket fick ge sin röst, valde man att säga nej till Lissabonfördraget. En seger inte bara för Irländarna, utan också för oss andra i europa, som inte fick någon rösträtt i frågan.


Läs mer på RTE (Irländska statstelevisionens) hemsida:

http://www.rte.ie/news/features/lisbontreaty/results.html

Av Tony Johansson - 11 juni 2008 22:24

Ska börja med att säga att jag är kritisk till mycket inom EU. Egentligen gillar jag inte EU överhuvudtaget. Men det finns där, och kommer ha mycket makt över oss, oavsett om vi är med eller inte. Därför ska vi stanna kvar, och åtminstonde försöka påverka inifrån. Försöka förhindra de värsta övertrampen, försöka få till stånd svenska folkomröstningar vars resultat kan förhindra nya, dumma EU-grundlagar. Kanske rentav försöka använda detta trubbiga och byråkratiska redskap för att uträtta några positiva saker, kanske också på miljöområdet.


EU är inte bra, men svenska folket röstade in oss dit. Det måste vi acceptera, även om det svider. Det handlar om att gilla läget - inte om att gilla EU.

Av Tony Johansson - 11 juni 2008 21:59

En uppmaning till jordbruks- och fiskeminister Eskil Erlandsson, som borde ägna mindre tid till tidelagsfrågan och mer till fiskefrågan, enligt min uppfattning.


Det rov dagens industrialiserade fiske utsätter haven för är som om man skulle jaga åkersork med en bulldozer. Årligen får 400.000 valar, späckhuggare och sälar sätta livet till genom att de råkar hamna i vägen för trålarnas jakt på matfisk. Årligen minskar det totala fiskebeståndet i världshaven med mer än 40 miljoner ton. Ändå är det bara Sverige, Finland, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland som inför regelbundna fiskestopp för att freda lekperioder mm.


Det är dags för Erlandsson att, tillsammans med sin finske kollega, framföra stark kritik mot Tyskland, Belgien, Nederländerna och Spanien, som enligt FN gör de största övergreppen på haven, sett ur fiskefrågan. Det är rika, urbaniserade länder, EU- länder, som trots god kännedom om problematiken, väljer att ignorera hotet om våra döende hav. Sannerligen, det är dags för Erlandsson att agera, och det kraftfullt!

Av Tony Johansson - 11 juni 2008 21:21

Följer matchen Schweiz-Turkiet med visst intresse. Värdnationen leder just nu med 1-0. Men i det hällande regnet kan man fråga sig om det är fotboll eller vattenpolo som utspelas på planen...

Av Tony Johansson - 10 juni 2008 23:48

Debattnivån var ganska god på Regionfullmäktiges budgetmöte som ägt rum under knappt 14 timmar med ca 150 inlägg under måndagen och tisdagen. Nedan listar jag en person från var parti som förtjänar varsin guldstjärna för att ha bidragit till den goda debattnivån:


(s): Annelie Stark - skarpsinnig, tydlig och påpasslig i primärvårdsfrågan

(m): Johnny Magnusson - retoriskt skickligt inledningsanförande

(fp): Jonas Andersson - saklig, skicklig, påläst, rolig

(kd): Monica Selin - dräpande inlägg mot (v) i vårdvalsfrågan

(c): Kent Johansson - saklig, skicklig, påläst

(v): Sören Kviberg - frän kritik uttryckt på ett väldigt milt och vinnande sätt

(mp): Sven Olsson - målande men samtidigt sylvass argumentation i kulturdebatten

(svg): Ingrid Fjällmyr - befriande fri från floskler och partiretoriskt nonsens


Och så tre tydliga minus:

- Stort minus till den ledamot som gick upp i nästan varje fråga, utan att framföra något som helst som inte redan blivit sagt flera gånger om.

- Minus till den ledamot som på ett plumpt och oförskämt sätt kastade kritik åt stort och smått (mest smått)

- Litet minus till den ledamot som frekvent valde att ignorera den för debatten fastställda talartidsbegränsningen.

Av Tony Johansson - 10 juni 2008 23:34

Varenda kotte jag mött i samband med det två dagar långa regionfullmäktigemötet var överens om att oavgjort, det var såpass högt ställda förhoppningar vi kunde ha på herrlandslaget i fotboll i EM- matchen mot Grekland. Och så smäller de till och vinner med 2-0 i en match där grekerna mestadels var upptagna med att backa hem och försvara sig.


En varning för att svenska folket nu skruvar upp förväntningarna bör dock riktas. Vi vet först efter lördagen om kvällens vinst berodde på ett taggat och lysande Sverige, eller om grekerna var märkta av olust och oförmåga att samarbeta som ett lag. På lördag väntar ett taggat Spanien, det blir något att bita i det, för Lagerbäcks pajkar. Men visst ser det bra ut, så här långt. Och om Sverige misslyckas att ta sig vidare från gruppspelet, så har vi ivart fall en match att vara stolta över när EM- sommaren 2008 ska summeras...

Av Tony Johansson - 8 juni 2008 23:05

Jag och Lise har fått pippi på att spela spel när vi övernattar i Vänersborg, något vi gör natten mellan måndag och tisdag eftersom det är fullmäktige. Det brukar bli jag och Lise som spelar, därefter brukar Lars och Birgitta komma upp till oss, och hjälpa oss i våra vedermödor. Mestadels har det blivit Alfapet, ni vet det där urgamla spelet som moderna männskor börjat kalla för Scrabble.


Efter ett år av Alfapet- spelande så hade vi dock planerat att växla lite grann, och därför gick jag ner i källaren i kväll för att leta efter något annat spel att ta med. Geni, TP eller Rappakalja, det var vad jag tänkt mig, men förmodligen står samtliga de spelen i stugan. För nere i källaren fann jag bara två små usla spel, Yatzy och Domino. Visserligen kan Yatzy vara kul emellanåt, men Domino? Finns det någon som spelar det fortfarande? Jag tvivlar...


Yatzyspelet fick följa med upp från källaren, in i klädkammaren här uppe i lägenheten i stället. Men Domino? Bah, jag är skeptisk... Det spelet fick vackert ligga kvar nere i källaren och skräpa...

Presentation

Omröstning

Vilket humorgäng är roligast av följande?
 Knäpp Upp
 Hasse & Tage
 Nöjesmassakern
 Helt Apropå
 Lorry/Yrrol
 Reuter & Skoog
 Detta har hänt
 Kvarteret Skatan
 Hipp hipp
 Solsidan

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10 11
12
13 14 15
16
17 18 19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards