Alla inlägg under december 2007

Av Tony Johansson - 18 december 2007 09:14

Miljöpartisten och fotbollsstjärnan Marta valdes för andra året i rad till världens bästa kvinnliga fotbollspelare på FIFA- galan i Zürich häromdagen. Ett stort grattis!


Min egen bevakning av damfotbollen började under tidigt 90- tal, när jag på plats följde några matcher med forna storlaget Öxabäck i Marks kommun. Problemet då, är dock detsamma som nu. Det är trist att att just fotboll tillhör en av de få kvarvarande starkt könsdiskriminerande idrotterna.


- Att Svenska Fotbollförbundet inte gör tillstymmelsen till OS- satsning på det medaljhungrande damlaget, samtidigt som de vräker ut medel för att stötta herrlaget i den egentligen betydligt blygsammare EM- turneringen, är förstås inget annat än ren och skär diskriminering.


- Att tränarprofiler som Marika Domanski Lyfors eller Pia Sundhage ses som otillräckliga att träna det svenska herrlandslaget, medan Lagerbäck säkerligen skulle få tjänsten som damtränare, om han nu hade velat söka, är också det något som präglats genom år av diskriminering.


Vi får hoppas att bolltrillarikoner som Marta lyckas förändra dessa förutfattade och ålderdomliga inställningar, såväl hos Fotbollförbund, som hos gemene man. I mina ögon är Marta, Hanna Marklund och Pia Sundhage, för att bara nämna några, väl så stora i fotbollshistorien som gubbsen Pelé eller Gre-No-Li.

ANNONS
Av Tony Johansson - 17 december 2007 09:30

Resultatet av klimatmötet i Bali bidde en tummetott. Åtgerigen konstaterar man att det är ett problem med temperaturhöjningarna, men några konkreta förslag till åtgärder mäktade inte världens ledande miljöpolitiker med. Ynkligt, tycker jag. Ynkligt också, att den svenska delegationen, med miljöminister Anders Carlgren (c), likt övriga EU- länder gav vika för USA.


Och ungefär samtidigt som det bleka resultatet från Bali sprids över nyhetsfloran, så rapporterar norska NRK om mätningar som visar på rekordhöga halter av CO2 i luften kring Svalbard vid Norra Ishavet. En alarmerande nyhet, som dessvärre inte bidrog till någon som helst handlingskraft från EU eller den svenska delegationen i samband med Bali- mötet...

ANNONS
Av Tony Johansson - 14 december 2007 21:04

För en halvtimma sedan presenterades ett kompromissförslag, för att få USA med på tåget i arbetet mot klimatkatastrofen. I senaste skrivningen står det att de rika länderna skall redovisa mätbara minskningar, medan de fattiga länderna skall redovisa mätbara åtgärder.


Huruvida avtalet blir godkänt eller ej är ännu oklart, klockan är fyra på morgonen i Bali, och förhandlarna skall sova några timmar innan man fortsätter. Vid en snabb blick känns det som en halvmesyr, men det kan också ses som ett genombrott. Just nu är mycket oklart...

Av Tony Johansson - 14 december 2007 19:23

Jag har en bakgrund i livsmedelsbranchen, och måste i och för sig säga att jag aldrig sett något liknande i den butik jag jobbade i, som avslöjats genom Uppdrag Granskning i förra veckan och av Aktuellt häromkvällen. Samtidigt väcker avslöjandet en frågeställning hos mig.


Har människor helt avvant sig förmågan att själva kunna avgöra om en vara är färsk eller härsken? Innebär datummärkningens införsel för drygt 40 år sedan, att människors vett för vad som går bra att äta eller ej, suddats ut? Väldigt olyckligt i så fall.


Det här med färskvarors hållbarhet, hur man luktar, känner och ser om något är prima vara eller gammalt och härsket, det borde läras ut på hemkunskapslektionerna i grundskolan, snarare än hur man tillreder scones eller rullar chokladbollar. Det är basic kunskap för den som någon gång tänkt tillreda en maträtt. Faktiskt mer basic än att göra sina egna scones...

Av Tony Johansson - 13 december 2007 12:21

Till skillnad från många människor, så gillar jag Västra Götaland. De gamla gränserna mellan landstingen var väldigt konstiga, skulle ex jag resa från min gamla hemstad Borås till Göteborg, passerade jag förr genom tre landstingskommunala områden, vilket är ganska märkligt med tanke på att resan är ca 6 mil lång. Om jag däremot reste norrut, kunde jag fara ca 25 mil, förbi Åmål, och vidare en bra bit mot Säffle, innan jag passerade en enda gräns.


Så i grunden är jag positiv till regionen,  och kanske främst till regionförsöket. Försöket inte bara en förändring i geografin, utan också helt nya ansvarsområden, såsom miljö, infrastruktur och kultur.


Men när detta väl är sagt, måste jag framföra en oro och kritik kring den utveckling som just nu präglar vårt Västra Götaland. De ekonomiska prognoserna visar förvisso på överskott, som brukligt är i goda konjunkturer. Men det visas också på en alarmerande hög kostnadsutveckling, drygt 6,5% (mot index som ligger på 3,7%), vilket är ett tydligt tecken på majoriretspartiernas oförmåga att styra verksamheterna.


Jag är uppriktigt sagt orolig över den utveckling som kommer bli fallet när konjunkturen viker och arbetslösheten stiger, om inte (s), (c) och (fp) tar tag i de problem som är så uppenbara när man läser delårsrapporteringen. Det som förr ansågs vara majoritetens styrka, är nu dess största prövning - vi står inför faktum att det inom bara några få år riskerar bli ett miljardunderskott i Västra Götaland. Ett underskott som kommer leda till massnedskärningar á la 90- tal, om inget görs. Som Miljöpartist tycker jag det är ansvarslöst med sådan politik. Vi måste på ett betydligt kraftfullare sätt arbeta för att i goda tider få kontroll över kostnadsutvecklingen, så att de dåliga tiderna inte innebär devalvering av vårdutbudet.


Dock verkar majoriteten inte intresserad av det, på en rak fråga från vårt oppositionsråd Stefan Kristiansson om majoriteten avser vidta några åtgärder, svarade regionstyrelsens ordförande att "nej, inte just nu". Ett olyckligt svar, om du frågar mig...

Av Tony Johansson - 12 december 2007 12:16

Så här några veckor efter de alarmerande nyheterna från uranbrytningen i Australien, kommer nästa kalldusch för kärnkraftsivrarna:


Det tyska strålskyddsinstitutet publicerade igår en rapport där det framgår att frekvensen av blodcancer, leukemi, hos barn under fem år ökar med bostadens närhet till ett kärnkraftverk - de som bor närmare än fem kilometer drabbas dubbelt så ofta av leukemi som övriga tyska barn.


 

De som trots dessa siffror förespråkar förlängd driftstid för kärnkraftverken agerar fullständigt ansvarslöst.


Läs mer om rapporten här.
Av Tony Johansson - 9 december 2007 21:38

I dag ska jag hålla med statsminister Reinfeldt. När Zimbabves president Robert Mugabe i dag går till angrepp på Tyskland, Nederländerna, Sverige och Danmark, så är det ett bra betyg på att de Svenska diplomaterna och politikerna nere i Portugal inte vikit undan från rättmätigt riktad kritik. Han har, efter några hoppfulla år under åttiotalet, kört sitt land i sank och försatt sitt folk i skräck och hungersnöd. Att Mugabe pekar ut Sverige som ett av de fyra länder som varit tuffast med kritik under toppmötet i Portugal är ett gott betyg åt Reinfeldt och regeringen...


För lite rapporter från utländska media ang toppmötet i Portugal, klicka här, här eller här.

Av Tony Johansson - 2 december 2007 23:22

Det är sen kväll, och i morgon far jag till Vänersborg för ett möte med (mp):s Regionfullmäktigegrupp, och på tisdag är det fullmäktigemöte i Västra Götalandsregionen. Kolla in oss på webb- tv:n på www.vgregion.se/rf


Politik är att vilja. Så sa en gång Olof Palme, en av vår tids största politiker, oavsett partifärg. Kanske är det ett tidens tecken att hans eget parti just nu bidrar till att avlöva fullmäktige dess betydelse i Västra Götalandsregionen. Allt fler ärenden landar på andra bord än hos våra folkvalda i fullmäktige. Fler och fler beslut landar på indirekt valda organ, eller ännu värre, i indirekt indirekt valda organ. Till mötet den 4 december är det Miljöpartiet som präglat ärendelistan. För det möter vi ibland kritik från andra fullmäktigerepresentanter, vilket är ganska märkligt, eftersom våra politiker egentligen bara gör det som de blivit valda att göra, att företräda en grön linje i Västra Götalandsregionen. 


Varför lyfter då majoriteten (S,C,FP) så frågor till fullmäktige? Tja, delvis driver naturligtvis majoriteten igenom sina förslag på andra sätt än genom fullmäktige, men det känns också onekligen som att det brister kring deras ambition att utveckla och förändra. Att förvalta, det har ledartrojan (s), (c) och (fp) varit bra på under sina snart åtta år vid rodret, men att utveckla? Måhända är bristen på majoritetsförslag i fullmäktige ett tecken på att de tre partierna inte delar ambitioner för hur regionens framtid bör se ut. Eller beror det på något annat? Tja, tills den frågan klarats ut lär fullmäktigedebatterna präglas av förslag från oppositionspartierna i allmänhet, och från Miljöpartiet i synnerhet...

Presentation

Omröstning

Vilket humorgäng är roligast av följande?
 Knäpp Upp
 Hasse & Tage
 Nöjesmassakern
 Helt Apropå
 Lorry/Yrrol
 Reuter & Skoog
 Detta har hänt
 Kvarteret Skatan
 Hipp hipp
 Solsidan

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
31
<<< December 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ VG- Tony Johansson * * * If you want green - vote green * * * med Blogkeen
Följ VG- Tony Johansson * * * If you want green - vote green * * * med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se